10507108_734661823247076_188666632752098

Kävin tämän talon kuvaamassa vaan en uskaltanut mennä sisälle, tämä on siis surmat tehneen miehen vanha asunto, hän on tuomionsa kärsinyt ja ei siitä enempää mutta tarina on jäänyt elämään, tässä tarina:

LÄHTEET: Pohjolan poliisi kertoo 1998 (s. 157-166) ja HS arkisto

Tapahtui 19. elokuuta 1995 Kankaanpäässä Jämintiellä. Valokuvataiteilija Pekka Kalevi Kalliomäki, 46, ampui hyvin tuntemansa yrittäjä-taiteilija-pariskunnan Marjatta ja Matti Kärjen. Kär
jen pariskunnan ruumiit löysi kaksi Kankaanpään taidekoulun oppilasta 24. elokuuta. Kyseiset opiskelijat asuivat vuokralla Kärkien omistamassa vanhemmassa talossa. He olivat menneet surmataloon sisälle pienestä sivuikkunasta ja havainneet asunnossa verta.

Koko tapahtumaketju oli saanut alkunsa kadonneesta kultakellosta ja ranneketjusta. Pari päivää ennen surmatöitä Matti Kärki oli tehnyt rikosilmoituksen edellä mainituista, oman arvionsa mukaan noin 60 000 markan arvoisista tavaroista. Ne olivat hävinneet viikkoa aiemmin, jolloin Pekka Kalliomäki oli vieraillut heillä vaimonsa ja virolaisen naisen kanssa. Mainittuja tavaroita ei kuitenkaan löytynyt Kalliomäiltä eikä virottarelta. Pekka Kalliomäki vihjasi poliisille jopa vakuutuspetoksen mahdollisuudesta ja syytti Matti Kärkeä väärästä ilmiannosta. Kalliomäki oli hyvin suuttunut ja lateli useita peiteltyjä tappouhkauksia Kärkeä kohtaan. Kalliomäiltä meni rikosepäilyn vuoksi suunniteltu Viron matka sivu suun.

Pekka Kalliomäki vangittiin poissaolevana ja etsintäkuulutettiin. Samalla vangittiin Kalliomäen kiinniotettu vaimo epäiltynä avunannosta veritöihin. Kalliomäen ajojahti sai runsaasti palstatilaa lehdistössä. Kankaanpäässä kaksoissurma aiheutti valtavan kohun, koska kyseisessä kaupungissa ei tapahdu edes yhtä henkirikosta vuosittain. Lisää kohua aiheutti se, että tapauksen osapuolet olivat tunnettuja paikkakunnalla.

Kalliomäellä oli siis usean päivän etumatka. Saatiin selville, että hän oli liikkeellä punaisella Talbot Horizon -autolla ja aseistautunut. Tämä edellä mainittu auto löytyi Viitasaaresta syyskuun alkupuolella. Kalliomäki oli anastanut tämän auton tilalle vaimonsa entisen työpaikan pihamaalta valkoisen Opel Corsan. Etsintäkuulutus laajennettiin lopulta Viroon ja muihin pohjoismaihin.

Kaksi partioautoa tavoitti Pekka Kalliomäen illalla 3. syyskuuta Runon ja rajan tieltä 18 kilometriä Lieksasta itään. Kalliomäellä oli autossa kaksi pistoolia (kaliibereiltaan 7,65 ja 6,35) sekä pienoiskivääri ja panoksia noin 300 kpl. Hän ei kuitenkaan tehnyt pidätettäessä vastarintaa ja vaikuttikin helpottuneelta kiinniotostaan.

Kalliomäki myönsi surmatyöt. Hän kiisti kuitenkin harkinneensa tekoja etukäteen, vaan tilanne riistäytyi käsistä ja sitten tuli musta hetki. Hän kertoi olleensa humalassa ja psykoosissa. Ajatuksistaan tekohetkellä Kalliomäki kertoi korvissaan kohisseen kuin suihkukone ja tapahtumien edenneen vääjäämättä kuin kauhuelokuvassa, eikä hänellä ollut mahdollisuutta enää vaikuttaa tapahtumien kulkuun.

Kalliomäen vaimo vapautettiin tutkintavankeudesta eikä häntä kohtaan nostettu syytteitä. Ikaalisten käräjäoikeudessa syyttäjä Mika Letonen vaati Pekka Kalliomäelle rangaistusta Matti Kärjen murhasta ja Marjatta Kärjen taposta. Kalliomäki passitettiin vastustuksestaan huolimatta mielentilatutkimukseen, joka totesi hänet syyntakeettomaksi. Vankilan sijasta valokuvataiteilija lähti mielisairaalaan.

Keväällä 1996 Kärkien poika ryhtyi kevättöihin vanhemmiltaan perimänsä talon pihassa Kankaanpäässä. Hän löysi ketjun ja kellon talon terassilta, puutarhatuolien istuintyynykasan alta.